Şöminecim 03.02.2023
#Püf Noktalar

Şömine Nasıl Yakılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şömine Nasıl Yakılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçindekiler:

Şömineler, geçmişte günümüze özellikle odununun fazlasıyla bulunduğu ormanlık ve soğuk iklim bölgelerindeki evlerin vazgeçilmezleri halindedir. Bu tür şöminelere ormanlık alanda yer alan evlerin birçoğunda rastlayabilirsiniz. Isınmanın yanı sıra şömineler dekor amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır.

Şömineyi yakmadan önce ilk olarak hazne içerisinde kül var ise temizlemeniz gerekir. Bu temizliği tamamladıktan sonra yakma işlemine başlayabilirsiniz.

Şömineyi yakmak için bir oduma ve tahta parçalarına ihtiyacınız vardır. Büyük olan odunu şömine haznesinin ortasına yerleştirdikten sonra küçük olan tahta parçalarını tıpkı bir çadır gibi odunun yanına dizmelisiniz. Tahta parçalarının aralarına iki üç adet çıra yerleştirebilirsiniz. Bu çıralar tahtaların daha hızlı alev almasını sağlayacaktır. Daha sonra çırayı alıp yakmalısınız. Bu işlem sırasında evinize duman yayılmasını istemiyorsanız bacanın yanında yapabilirsiniz. Tutuşturduğunuz çırayı ardından tahtaların arasına yerleştiriniz. Bu işlemden sonra kalın olan odunun tutuşmasını beklemelisiniz.

Yanan tahtaların üzerine 2 3 odun parçası yerleştiriniz. Bu odunların kolay alev alması için ince kesilmiş olması gerekir. Aksi taktirde tahta parçaları alev almayabilir. Bu işlem ardından yaklaşık olarak bir saat beklemeniz gerekir. Bu süre içerisinde koymuş olduğunuz ilk odun kor haline gelecektir. En sonunda şömineniz yanan hale gelmiş olacaktır.

 

Şömine Yakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şömine yakarken ilk olarak bacasının açık ve hazır bir vaziyette olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde duman evin içine dolabilir. Yakılacak olan odun, şömine maşası gibi malzemelerinizin hazır olması gerekir. Kimyasal tutuşturuculardan yana seçim yapılması önerilmemektedir. Şöminenizin içerisinde pres ya da meşe gibi şömine odunu dışında bir malzeme asla yakmamalısınız. Şömine yakınında ya da yanında asla alev alıcı bir malzeme bulunmamalıdır. Yalnızca kuru meşe odunu yakılmalıdır. Diğer türden olan odun parçaları etrafa kıvılcımlar saçabilir. Şömineniz yanar haldeyken asla kapağını açık bırakmamalısınız.

Şömineyi aşırı ısıtmak oldukça tehlikelidir. Çöp atıkları ve plastik ürünler asla şömine içerisinde yakılmamalıdır. Yanmakta olan şömineye dokunmamalısınız ve çocuklarınızı uzak tutmalısınız. Ateş asla fazla yükseltilmemelidir. Yanma havası girişlerini hiçbir şekilde değiştirmemeniz gerekir. Yanma bölmesini asla sökmemelisiniz.

Ücretsiz keşif hizmetlerimizden faydalanmak ister misiniz?

Evinizin sıcaklığına bizim de katkımız olsun! Ücretsiz keşif ile gereksinimlerinize cevap verecek, sizin tercihleriniz doğrultusunda ve ihtiyacınızı uzun yıllar karşılayacak en uygun çözümü sunuyoruz. Keşif hizmeti almak için Türkiye'nin her yerinden bize ulaşabilirsiniz.

İletişim